Plivanje na otvorenim vodama je grana vodenih sportova  koja iz godine u godinu doživljava sve veću ekspanziju u svetu kao i kod nas, pa u skladu sa tim i na našim prostorima uočena je potreba za organizovanijem pristupu tom sportu.


Najveće interesovanje za ovaj vodeni sport tradiconalno je na teritoriji AP Vojvodine.Postojalo je nekoliko trka na otvorenim vodama koje su pojedinačno imale tradiciju.
11.11..2006.godine je osnovan Vojvodjanski Savez za daljinsko maratonsko i masters plivanje a osnivači su bili:
1.PK Marathon Bačka Topola,
2.PK Bečej Bečej,
3.PK Spartak Subotica,
4.PVK Delfin Ada,
5.PVK Delfin Apatin
6.PVK Srem Sremska Mitrovica


Od 2007-2010.godine objedinjeni su svi maratoni na teritoriji AP Vojvodine i sva takmičenja su se organizovala kao   Vojvodjanski cup OWS. Ovo kup takmičenje je pozitivno uticalo na priključenje i drugih klubova koji su organizovali takmičenja u ovom sportu iz drugih delova teritorije Republike Srbije.


Na inicijativu i podršku Plivačkog Saveza Srbije kao i zahteva klubova van teritorije AP Vojvodine, Vojvodjanski savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje transformisan je u Savez za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbije ,kako bi omogućio svim klubovima sa teritorije Republike Srbije ,da se u okviru tog Saveza  organizovano bave ovim sportom.

Izvod iz odluka 5.sednice UO PSS od 24.05.2010.sa usvojenim Dnevnim redom pod tačkom 15.

 15.Усвајање одлуке о трансформацији Савеза за маратонско пливање Војводине у Савез за маратонско и мастерс пливање Србије (припрема Сабо) 
-------
"Uo je prihvatio i zvanično obećao podršku transformaciji Saveza za maratonsko plivanje Vojvodine u Savez za daljinsko,maratonsko i masters plivanje Srbije, kao pravnog naslednika i logičan i koristan vid organizovanja klubova i sekcija koje neguju ove segmente plivačkog sporta u Srbiji"


Ovaj Savez je od početnih 6.članica sada dostigao brojku od 34. i dalje je otvoren za sve klubove koji vide svoj interes da se udružuju, radi promocije ovog sporta kao i postizanja i vrhunskih rezultata.Savez propagira i formiranje klubova koji se isključivo bave ovim sportom, jer plivanje na otvorenim vodama je jedan od najstarijih sportova i dominirao je do početka 20.veka kada dolazi masovno do pojave i izgradnje bazena.Ipak i danas smo svedoci da veliki broj gradova nema izgradjene bazene a imaju kanale,reke, jezera.U ovim drugim odnos plivača i neplivača je katastrofalan.

 
FINA kao svetska krovna organizacija  sportova u vodi prepoznaje 5.akva disciplina:


1.Plivanje
2.Vaterpolo
3.Sinhrono plivanje
4.Skokovi u vodu
5.Plivanje na otvorenim vodama

Napominjemo da su sportovi od 1-4 svi prepoznati kao posebne grane sportova od značaja za Republiku Srbiju, na osnovu  Pravilnika o sportskim granama u Republici Srbiji, sem pod tačkom 5.Plivanje na otvorenim vodama.
Ovaj sport je postao olimpijski  2008.godine u Pekingu kao plivačka disciplina , kada je prvi put održana trka , zatim 2012. u Londonu.Po prvi put Plivanje na otvorenim vodama odnosno Marathon Swimming postaje poseban olimpijski sport na OI 2016. u Riu de Ženeiru 2016.

Danas je OWS - Marathon Swimming po odluci Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta zvanično poseban olimpijski sport što se može videti i na njihovom zvaničnom sajtu u bazi podataka letnjih olimpijskih sportova
Savez organizuje i sprovodi dugi niz godina liga takmičenje pod nazivom  SRB OPEN WATER CUP sa cca 22.takmičenja koja se boduju i odvijaju po Pravilniku Saveza.

Savez je redovan organizator Prvenstva Srbije u plivanju na otvorenim vodama od 2007.godine.

Od 2018.godine ovo kup takmičenje dobija i internacionalni karakter uključivanjem dva takmičenja iz BiH (Brčko i Bileće) a od 2019 i takmičenja iz Herceg Novog u Crnoj Gori i Temišvar u Rumuniji.

2018.godine smo ovo takmičenje podigli na još veći nivo registrovavši naših 7.trka iz Kupa u kalendar Global Swim Series.GSS je asocijacija koja obuhvata sve najveće maratone u svetu iz 36.država sa preko 170.000 učesnika.Oni se bave globalnom promocijom plivanja na otvorenim vodama.Osnovani su 2016.godine u Kanadi.   

Iz godine u godinu se stalno  povećava broj takmičenja i takmičara, jer ovaj sport mogu da upražnjavaju svi bez obzira na uzrast i pol. Ne iziskuje ulaganje izuzetno velikih materijalnih sredstava, a doprinosi mogućnost ostvarivanja velikih rezultata.

Boravak u prirodi, različiti vremenski uslovi tokom boravka i takmičenja  poboljšavaju mentalnu i zdravstvenu sposobnost svih učesnika.Sigurno da će i ova kup serija i sistematski pristup ,doprineti da se poveća broj vrhunskih takmičara u ovom sportu koji će nas u budućnosti uspešno predstavljati na medjunarodnom planu.

Članovi

 

Klubovi

     

 

     

     

     

          

   

 

       

 

     

            

 

   

 

SAVEZ ZA PLIVANJE NA OTVORENIM VODAMA SRBIJE

 Izrada - održavanje sajtova i Internet marketing

2024-06-15 08:25:51